בישוב עלי נפטר בגיל 80 האמן הבכיר בוריס מליסוב, אלוף ירושלים(1998 ו2002), מאמן שחמט ידוע ומי ששיחק שנים רבות בליגה הלאומית וארצית של ישראל.
תחילה שיחק מעליתו ארצה בתחילת שנות ה90 במועדון "מרכז השחמט ירושלים"(בראשות אריה רוזנברג ז"ל ויבדל לחיים ארוכים שמחון ינאי)
בליגה הלאומית ובשנים האחרונות עם מעברו לישוב עלי בשומרון בליגה הארצית בשורות מועדון אליצור שומרון (לשעבר אליצור אלקנה) שברשות כותב שורות אלה
בגמר אליפות הארץ ב1996 הוא שיחק מצוין, והיה קרוב מאוד לסנסציה! אך, כפי שהוא ניסח זאת, זה לא היה רצונו של בורא עולם שהוא ינצח את לב פסחיס ויהיה אלוף ישראל.
מספר עליו תלמידו מועמד בכיר לאמן דניאל מוסקוביץ:
תחילת שנות התשעים, אדם עלה לארץ מבלארוס, ובוריס מליסוב שמו. זו הייתה תקופת מעבר לשחמט בירושלים, כאשר אריה מוהילבר ז"ל היה כבר זקן והמועדונים המקומיים נאבקו על קיומם, ומנגד הייתה עליה גדולה של שחקני שחמט מבריה"מ לשעבר, שחקנים טובים מאוד שהציפו את הלוחות.
בוריס מליסוב לא ראה את עצמו בתור שחקן שחמט, אלא קודם כל בתור מאמן. הוא השתקע לו בשולחן אחורי במועדון "תקוותנו" של אריה רוזנברג ז"ל, בה ישב תמיד ושיחק מול כל הבא מולו... ובעיקר לימד ואימן.
הילדים דאז (ואני רואה את עצמי כאחד מהם, אפילו שאז הייתי כבר בגיל תיכון) התקבצנו סביבו, והוא היה יושב איתנו ומאמן אותנו.
בוריס היה אמן שחמט תרתי משמע. בעוד שכל מורה אחר היה נותן תרגילים של "לבן נוסע וזוכה", בוריס היה מדפיס לנו עמדות מעניינות, שבהן הוא בעצמו לא היה בטוח בהערכת העמדה, ומבקש שננתח. זה היה לפני עידן המחשבים, והיינו חוזרים אליו כעבור כמה ימים עם ניתוחים כתובים ומפורטים... וההבנה של כל תלמיד ותלמיד שונה לגמרי. היינו מוצאים לפעמים גם דברים שהוא בעצמו לא ראה, ואיך אז הוא היה גאה בנו! יש לי זכרון מתוק במיוחד שבו מצאתי טקטיקה מפתיעה וקצת עמוקה שמנצחת בעמדה שהוא חשב שהיא מסובכת ושקולה! אבל גם, הוא עודד אותנו למצוא את עצמנו ולהביע את עצמנו דרך העמדה, שכל דרך להבין את העמדה היא טובה ולגיטימית כל עוד היא נעשתה במחשבה ובתשומת לב. יש הרבה דרכים לראות עמדות על גבי לוח השחמט... ובוריס מי שפתח את עינינו לזה.
כמאמן אמיתי, בוריס היה גם מגיע אלינו הביתה, ומכיר את ההורים שלנו... כאשר נפצעתי אנוש בפיגוע דקירה, בוריס מהראשונים שביקר אותי, לא פעם ולא פעמיים, ושהחזיר אותי ללוח השחמט.
ככל מאמן טוב, הראיה העמדתית של בוריס הייתה נדירה, אפילו שהכישרונות שלו כספורטאי היו בדרך כלל פחות מאלו של שחקן יותר בכיר. אבל הוא היה אמן חזק, והיו לו ניצחונות מול רבי אמנים מאוד חזקים ברומו של עולם, 2650+, כולל דמויות מפורסמות.
התלמיד לשעבר של בוריס שהוא היה הכי גאה בו הוא בוריס גלפנד, אותו הוא אימן כאשר הנ"ל היה בגיל 5-6.(אנה מליסוב מתקנת: גיל 13) הסגנון של מליסוב מאוד הזכיר את של גלפנד- משחקים עמדתיים קשים שדורשים הרבה מחשבה וזהירות בכל מסע ומסע, מעייפים לשני השחקנים. היו לו סיפורים על גלפנד הקטן, איך שלקח אותו לתחרות נוער בעיר אודסה (רק הילד והמאמן), וגלפנד בן ה6 היה הולך לבית קפה על שפת הים, מזמין לבדו קפוצ'ינו מר, ויושב עם הקפה ועיתון הבוקר בבית הקפה כאדם בן 40, ורגליו לא מגיעות לרצפה... בוריס אהב מחוננים ומעניינים, והיה ממש מוכן לשבת איתם ולטפח אותם.
מסוף שנות התשעים, בוריס עבר לישוב עלי שבשומרון, וראינו אותו הרבה פחות. הוא היה מגיע ומשחק, אבל הוא אימן אותנו טוב, וכבר היינו יכולים ביום טוב לנצח אותו.
בוריס היה גברא רבא. הלוואי שלכל מועדון שחמט יהיה אדם כזה!
מוסיף עמיתו למקצוע האימון המאמן הבכיר נפתלי בן פנחס מחיפה:
את בוריס מליסוב ז"ל הכרתי בשנות ה-90 כששיחקתי באליפויות ירושלים ובאליפויות מועדון "רובינשטיין". אני זוכר אותו בתור שחקן התקפי חזק....פעמיים שיחקתי נגדו ובשתי הפעמים הפסדתי אבל הניתוח אתו אחרי המשחק עזר לי מאוד להבין לא רק איפה טעיתי באופן קונקרטי אלא לקבל מושגים מקיפים יותר על הפתיחה ומרכיביה האסטרטגיים ארוכי הטווח .הוא היה מומחה גדול לקארו-קאן ושיחק שיטות לא-מוכרות כמו ה4 ג6 ד4 ד5 ה5 פא6!? כעבור הרבה שנים כשקצת התעניינתי בהגנה הנורווגית(ה4 ז6 ד4 פו6!?)עברתי שוב על משחקים שלו ושל אנתוני מיילס ז"ל כדי להבין את הרעיונות....הוא היה אחד המאמנים המובילים בארץ לפני 25 שנה לדעתי והדריך כמה שחקני נוער בכירים(ביניהם יהודה מאירוביץ' ,אלוף הארץ לנוער 2003 ו-2007(גם אני עבדתי איתו אז ביחד עם מליסוב ז"ל) אדם טוב וצנוע עם ידע עצום וניסיון גדול מאוד בשחמט, הייתי פוגש אותו אחר כך כמאמן בתחרויות-נוער שונות. מאוד שמחתי לפגוש אותו במשחק הליגה הארצית ב-2017 חיפה-אלקנה. הפעם האחרונה שפגשתי אותו הייתה בגמר אליפות ישראל לנוער בשנת 2024. הוא סיפר לי שעבר לצפון והדריך שם כמה שחקנים(היה איתם אז בגמר בכפר סבא)הראיתי לו את השחקנים הצעירים שאני עובד איתם וסיפרתי להם עליו.
במשך השנים יצא לי לדבר איתו כמה פעמים, על שחמט, הדרכה ועוד הרבה דברים....הייתה לו ראיה רחבה ומקיפה מאוד.
היה קשה לשמוע על פטירתו....יהי זכרו ברוך🙏
מוסיף חברו לקבוצה הירושלמית בליגה הלאומית אלוף אירופה לסניורים ואלוף ישראל לשעבר האמן הבינלאומי נתנן בירנבוים:
עצוב לי מאד. לפני הרבה שנים שיחקנו באותה קבוצה (אליצור ירושלים), כמו כן שיחקנו בתחרויות חצי גמר בירושלים ועד לפני כ 10 שנים הוא שיחק גם פה ושם בנבחרת הוותיקים של ישראל באליפות העולם לקבוצות(לאחרונה ב2017).
היה לו סגנון משחק ייחודי. והוא שלט בו מצוין. סגנון התקפי. כשנקלעת לעמדות שהוא אהב היה קשה להיחלץ