ניצחון והפסד לנבחרת

הנבחרת הפסידה לאוקראינה וגברה על קובה. מחלקת את המקום השלישי במחצית הדרך. מקסים רודשטיין שומר על מאזן מושלם- 4 מ-4!






 נבחרת השחמט של ישראל לאליפות העולם בארמניה הנחילה אמש, בסיבוב החמישי, הפסד בכורה ליריבתה המצליחה מקובה והדיחה אותה מראשות הדירוג.  קודם לכן, בסיבוב הרביעי, נחלה נבחרתנו בעצמה הפסד קבוצתי ראשון כשנוצחה בידי אוקראינה החזקה והודחה מן הפסגה. על הלוח הראשון נפרד בכיר שחקננו בוריס גלפנד שוב בתיקו, רביעי במספר, מול רוסלאן פונומאריוב אבל בניגוד לקרבותיו הקודמים נקלע שחקננו בכלים הלבנים לעמדה אבודה לחלוטין ורק נס של דוחק הזמן סייע לו לחלץ בשן ועין חצי נקודה רבת חשיבות. אמיל סוטובסקי ויבגני פוסטני נוצחו שניהם, בכלים השחורים, בידי ואסילי איבנצ'וק ואלכסנדר מוייססנקו. אמיל, ביאושו, ניסה להמיר  סיום צריחים נחות ופסיבי בסיום חסר תקווה של צריח ורגלי מול מלכה. יבגני קיבל עמדה סלאבית מכווצת משהו שיריבו הפליא לנצל בשורה של חילופי מהלומות טקטיות דקות אשר בסיומה זכה לשליטה מכרעת בטור המרכזי. יבגני עוד ניסה לחסום את חדירת הצריח היריב באמצעות הקרבת טיב, אך ללא הועיל. רק מקסים רודשטיין, הנהנה כאן מכושר מצויין, הציל את הנבחרת מתבוסה ניצחת כאשר הכניע על הלוח השלישי את פאבל אליאנוב בסיום של צריחים ורצים שוני צבע  אותו ניווט בסיועו של רגלי חופשי למתקפת מט.  

בתום הסיבוב הרביעי עלתה זמנית קובה לראשות הטבלה עם ניצחון קבוצתי שלישי, הפעם 3: 1 מול מצרים. דלקו בעקבותיה אוקראינה והנבחרת הסינית הצעירה, שמחצה את ארמניה המארחת 3.5: 0.5. לבון ארוניאן היה היחיד שחילץ חצי נקודה על הלוח הראשון מן האלוף הסיני לירן דינג. הודו התאוששה במהירות מהפסדה הגבוה בסיבוב השלישי מול ישראל, עם ניצחון מזערי 2.5: 1.5 על הונגריה הודות לנקודה שהשיג וידיט סאנטוש גוריאטי על הלוח הרביעי מול ריצ'רד ראפורט. המפגש המסקרן של הסיבוב בין רוסיה לארה"ב הסתיים ללא הכרעה והותיר את שתי הנבחרות גם יחד ללא ניצחון קבוצתי אחד לרפואה. על הלוחות המובילים נפרדו בתיקו הרוסים אלכסנדר גרישצ'וק וסרגיי קריאקין מן האמריקנים סמואל שאנקלנד ואלכסנדר אונישצ'וק. יבגני טומאשבסקי גבר על וורוזאן אקוביאן אבל דימיטרי יקובנקו הפסיד לדניאל נרודיצקי הצעיר (הדובר,אגב, מלבד אנגלית ורוסית, גם מעט עברית).

                                               ניצחון על המובילה

הניצחון על קובה אמש בסיבוב החמישי הושג לאחר שבשלושת הלוחות הראשונים נפרדו בוריס גלפנד, אמיל סוטובסקי ואיליה סמירין בתיקו מליינייר דומינגז, לזארו ברוזון ויונייסקי קווסאדה. דומינגז- גלפנד היה משחק ער למדי שהתפתח מאחד הנוסחים הראשיים של וריאנט סוושניקוב הסיציליאני. הקובני זכה ברגלי אבל כל הרגלים היו חסומים היטב באגף המלך והתיקו הבלתי נמנע נחתם בדיוק במסע ה-67 אולי כמחווה סמלית ליום העצמאות. אמיל נתקל בחומה ברלינאית מוצקה המככבת כיום בקרבות ספרדיים רבים מני ספור. בעמדת שוויון החליט אמיל להטביע בקרב בכל זאת את חותם סגנונו התחבולני המפורסם וכפה שח-תמידי בהקרבת צריח מצודדת גם אם לא ממש הכרחית.הפתיחה הספרדית עמדה גם במוקד הקרב קוואסדה-סמירין עם הנוסח המוכר ביותר שלה. חילופי כלים הובילו את הקרב היישר לסיום צריחים עם שלושה רגלים לכל צד באגף המלך והנקודה חולקה ללא דיחוי.  היה זה שוב מקסים רודשטיין, שהיטה את הכף לצד הטובים. בסיוע תמרוניו העמדתיים האופייניים רכש מקסים עדיפות קלה  וטורדנית והגביר בסבלנות את לחצו המתון עד אשר לפתע מעד הקובני והפקיר רגלי לתחבולה לא מסובכת שהביאה עד מהרה לקריסת אגף המלך שלו.  עם ניצחון אישי רביעי במניין העניק מקסים לנבחרת ולנו תשורת חג נאה בשיעור 2.5: 1.5 שהעלתה את בחורינו שלב אחד אל חלוקת המקום השלישי בדירוג.  

בסיבוב זה זכתה סוף סוף למעט נחת  גם הנבחרת הרוסית, שכל חבריה משתייכים למועדון העלית של בעלי מד-כושר2700+ אך לפי שעה מתקשים עד מאוד לספק את הסחורה . אלכסנדר גרישצ'וק נפרד בתיקו מפטר לקו  בעוד חבריו סרגיי קריאקין, יבגני טומאשבסקי וניקיטה ויטיוגוב מביסים את ויקטור ארדוש, זולטאן אלמאשי וצ'אבה באלוג ומגדילים דרמטית את מספר הניצחונות האישיים שלהם מאחד לארבעה! ארמניה המארחת  התאוששה קמעה מהפסדיה על חשבון הנבחרת האמריקנית עליה גברה 2.5: 1.5. המהפך של הסיבוב החמישי העלה, אפוא, לפסגה שתי נבחרות החולקות את ראשות הדירוג: אוקראינה שניצחה את הודו 2.5: 1.5 וסין שגברה על מצרים בשיעור זהה.

הנהו הדירוג: אוקראינה וסין 8 נקודות קבוצתיות כל-אחת, ישראל וקובה 7 כ"א (לישראל  יתרון בנקודת לוח), הודו 5, רוסיה, ארמניה והונגריה 4 כ"א, ארה"ב 2 ומצרים 1.

מקסים רודשטיין מוסיף להצטיין בשורות הנבחרת ובאליפות כולה עם מאזן מושלם של ארבעה ניצחונות! השיאן השלילי הוא בינתיים המצרי אחמד עדלי שנוצח בכל שלושת הסיבובים הראשונים והוחלף בשני הסיבובים הבאים.  

היום, יום שישי, הוא יום חופשי  ממשחקים לרגל הגיע התחרות למחצית הדרך והסיבוב השישי ייערך מחר ויועבר כרגיל גם בשידור חי באתר הרשמי של האליפות בו ניתן למצוא, בין השאר, גם את כל התוצאות והקרבות:

www.wtcc2015.am

 

באליפות העולם הקבוצתית לנשים, הנערכת במקביל בצ'נגדו שבסין, מוסיפה גאורגיה להוליך בראש בתום הסיבוב החמישי עם 9 נקודות קבוצתיות, לפני רוסיה 8 וסין 7.

 

ישראלים בזירה הבינלאומית

רבי אמנים ישראלים נטלו חלק לאחרונה בתחרויות פתוחות בחו"ל. חבר הנבחרת, רב-אמן יבגני פוסטני, השתתף בתחרות חזקה בפאגרנס שבנורווגיה בה נטלו חלק רק 44 שחקנים מ-12 ארצות, אבל בדיוק רבע מהם היו רבי אמנים. ניצח ר"א ג'ון לודוויג האמר, השחקן השני במעלה במדינה המארחת, עם 7 מ-9, לפני רב האמן ההולנדי יאן ורלה 6.5. פוסטני צבר 6 נקודות וחילק את המקום השלישי עם עוד ארבעה שחקנים ובהם גם השחמטאי החזק ביותר בין הכדורגלנים לשעבר,סימן אגדסטיין.

 רב אמן תמיר נבאתי השתתף בשתי תחרויות פתוחות, במקדוניה וביוון. בתחרות קארפוס הפתוחה, שנערכה בסקופיה הבירה המקדונית,  נטלו חלק 234 שחקנים ובהם 33 רבי אמנים. ניצח הסרבי ר"א איבן איבניסביץ' עם 7.5 מ-9 לפני 8 רבי אמנים עם 7. נבאתי חילק את המקום העשירי עם 6.5 נקודות. לאחר מכן חילק תמיר את הסגנות בתחרות הפתוחה, הצנועה יותר, של העיר חאנייה שבאי היווני הגדול כרתים .מנצחה המפתיע היה האמן הבינלאומי הקפריסאי האלמוני למדי  אנדריאס קלירס עם 7.5 מ-9 לפני נבאתי ורב האמן היווני יואניס ניקולאידיס 7 כ"א. 79 שחמטאים מתשע ארצות, מהם חמישה רבי-אמנים ושישה אמנים בינלאומיים, נטלו חלק באירוע. המיתון הכלכלי ביוון נותן את אותותיו גם בסבב התחרויות הפתוחות שהיה עד לא מכבר מן המושכים באירופה והידלדל לבלי הכר. זו היתה גם הסיבה העיקרית להיעדרם המאכזב של שחמטאי יוון מאליפות אירופה בירושלים.

רב אמן בוריס אברוך, לשעבר אלוף ישראל, חבר הנבחרת הלאומית ומאמנה, המתגורר כיום בשיקגו, חילק את המקום השלישי במהדורה התשיעית של תחרות פילדלפיה הפתוחה, בה השתתפו בקטגוריה הראשית 105 שחמטאים ובכללם 9 רבי אמנים. את הבכורה נטלו בצוותא יונייסקי קווסאדה (קובה, ראה לעיל אליפות העולם) ויון צ'ירלה (רומניה) עם 7 מ-9 (ו-5500 דולר) כל-אחד, לפני אלכסיי דרייב (רוסיה), בוריס אברוך (ישראל), אשאן גאהם מאגמי (אירן), ג'ורג' מרגוולשווילי (גאורגיה), והאמנים הבינלאומיים סטיבן זירק, ג'פרי צ'ונג וצ'נדרה אקשאט (כולם ארה"ב) וקנפאן פריצ'רשאן (הודו) 6.5 (ו-800 דולר)כל-אחד. הישראלי לשעבר איגור סורקין (2325) דורג במקום ה-25 עם 5.5 נקודות. האמן הבינלאומי לאוניד גרז'וי (לשעבר חיפה וכיום קנדה) הסתפק ב-5 נקודות.

 

 

בתמונה: גיבור הנבחרת מקסים רודשטיין בסיבוב אמש (צילום: ארמן קרחניאן,האתר הרשמי)