פרוטוקול ועדת החוקה והשיפוט אוגוסט 2013

פרוטוקול ישיבת ועדת חוקה ושיפוט מיום 27.8.2013






 האיגוד הישראלי לשחמט

ועדת חוקה ושיפוט

פרוטוקול ישיבת ועדת חוקה ושיפוט מיום 27.8.2013

 

משתתפים: ד"ר שלמה קנדלשיין (יו"ר), אלמוג בורשטיין, ישראל גלפר, ד"ר מרדכי שורק

נעדרים: ליאור גל (עבודה), לאון לנדה (עבודה), זליג צ'סקוב (חופשה).

משתתף: אריק אלדר-דובר האיגוד

 

החלטות:

1.   תוכנית פעולה ותקציב הועדה - אושרה תוכנית הפעולה + תקציב הוועדה לשנת 2014 (הקדנציה הדשה) שהכין יו"ר הועדה - מצ"ב.

2.   יום עיון לשופטים בבאר שבע - אושרה בקשתה של אילנה דוד-גלז, המנהלת החדשה של מועדון באר-שבע לקיים יום עיון לשופטים בבאר-שבע, בהתאם לסיכום בין יו"ר הוועדה לאילנה דוד כמפורט להלן:

*מועדון באר-שבע יעמיד לרשות המשתלמים ביום העיון כתת לימוד + שולחנות ל-15 משתתפים + לוח, מחשב, שתיה חמה – קרה וכיבוד קל ע"ח המועדון.

*יום העיון יהיה בהיקף של 6 שעות אקדמיות כולל מבחן (מומלץ 16.00-21.00).

*דמי ההשתתפות כולל מבחן יהיו 60 ₪ למשתתף. ההרשמה והתשלום אצל אילנה דוד, אשר תעביר את רשימת הנרשמים והתשלומים במרוכז לאיגוד השחמט.

יום העיון והמבחן יהיה פתוח גם למעוניינים מחוץ למועדון באר-שבע, אשר יוכלו להירשם באיגוד. מספר משתתפים מינימאלי לקיום יום עיון לשופטים - 15 משתתפים.

*יום העיון יכלול שתי הרצאות שיכסו את חוקת השחמט + ניתוח אירועי שיפוט (4 שעות אקדמיות) ולאחריהן מבחן בשיפוט (2 שעות אקדמיות).

*השופט הבינלאומי ד"ר מרדכי שורק נקבע ע"י הוועדה כמנהל המקצועי של יום העיון, והוא גם יעביר את שתי ההרצאות, יחבר את המבחן ויהיה הבוחן במקום.

ד"ר שורק יקבל תשלום לפי תעריפי האיגוד למרצים ובוחנים בימי עיון של האיגוד + הוצאות נסיעה.

*פורמט של נוסח הזמנה של יום עיון הועבר ע"י יו"ר הוועדה לאילנה דוד, והיא תפורסם גם באתר האיגוד.

*המועד המדויק של יום העיון והשעות ייקבע ישירות בין אילנה דוד וד"ר מרדכי שורק.

3.   עדכונים בנושאי חוקה ושיפוט בפיד"ה - השופט הבינלאומי אלמוג בורשטיין מזכיר הוועדה הטכנית של הפיד"ה, עדכן את חברי הוועדה בנושאי חוקה ושיפוט בפיד"ה. כמו"כ מסר אלמוג כי הפיד"ה החליטה כי חוקת השחמט משנת 2009 תהיה בתוקף עד 30.6.2015 למעט עדכונים מחייבים שהפיד"ה תפרסם.

4.   אישור שופטים ע"י משרד הספורט לפי "חוק הספורט" - בהתאם "לחוק הספורט" רשאים לשפוט בתחרויות ספורט כולל בשחמט רק שופטים שחתמו על "כתב ההסכמה" ואושרו ע"י משרד הספורט.

למרות התזכורות והפניות הרבות באתר האיגוד ושל משרד האיגוד נכון להיום הסדירו את כל הנדרש רק 51 שופטים, שאושרו ע"י משרד הספורט כרשאים לשפוט בתחרויות שחמט (35%) מתוך 144 שופטים בעלי דרגות שיפוט הרשומים בקובץ השופטים, המאושר של איגוד השחמט.

מתוך 93 השופטים שעדיין לא הסדירו את הנדרש מול משרד הספורט ולא אושרו ע"י משרד הספורט, חלקם לא פעילים כבר שנים רבות.

הוחלט כי משרד האיגוד יוציא תזכורת אחרונה לשופטים פעילים להסדרה דחופה דרך משרד האיגוד, לקבלת אישור ממשרד הספורט לשפוט בתחרויות שחמט.

הוועדה מודיעה בזאת כי בהתאם להודעת משרד הספורט שקיבל האיגוד:כל שופט שלא אושר כנדרש ע"י משרד הספורט, לא רשאי בהתאם "לחוק הספורט" לשפוט בתחרויות שחמט.

5.   חובת פרסום תקנון בכל תחרות שחמט - הוועדה מאשררת שוב את החלטתה הקודמת על חובת פרסום תקנון למשתתפים בכל תחרות שחמט ע"י המארגנים - מועדונים או גופים.

התקנון יהיה בכתב ויובא לידיעת כל השחקנים ע"י הנהלת התחרות לפני הסיבוב הראשון, וכן יש לתלות אותו באולם התחרות עד סיום התחרות.

התקנון מחייב את כל השחקנים המשתתפים בתחרות.הגוף המארגן והנהלת התחרות רשאים לנקוט בכל האמצעים המשמעתיים והמשפטיים כלפי המפרים את התקנון.

הוועדה החליטה לנוחיות המועדונים ומארגני תחרויות לחבר פורמט של תקנון לניהול תחרות שחמט - "תקנון מצוי", מומלץ ע"י ועדת חוקה ושיפוט של איגוד השחמט.

כל המועדונים והגופים המארגנים תחרויות שחמט רשאים גם הם לחבר תקנון משלהם(ואפילו עדיף) או להשתמש "בתקנון המצוי" המומלץ ולהוסיף את הפרטים הרלוונטיים של התחרות, ובלבד שימלאו את חובתם לפרסם תקנון.

במידה ומארגני התחרות לא יפרסמו תקנון לתחרות יחייב "התקנון המצוי".

ד"ר שלמה קנדלשיין יו"ר הועדה לקח על עצמו לחבר פורמט של "תקנון מצוי" מטעם האיגוד לתחרויות שחמט.

6.   אישור דרגות שיפוט ישראליות - הוועדה אישרה דרגות שיפוט לבקשות השופטים הבאים:

      א.  אבנר הדר - שופט לאומי

           שלומי יעקובוביץ’ - שופט לאומי

           אנג'לה בורסוק - שופט מוסמך

     ב.   אולגה וולקוב - מנהלת ומדריכה חדשה בתחרויות נוער בנהריה, הגישה בקשה מיוחדת לקבלת דרגת "שופט מוסמך". לדבריה שפטה בעבר בתחרויות במועדון "תקוותנו" בנהריה, וכיום  המציאות היא, כי אין תחרויות למד כושר בנהריה שתוכל לשפוט בהן, והיא התחילה בארגון וניהול תחרויות בנהריה.

אולגה השתתפה ביום עיון לשופטים  בחודש נובמבר 2012 בקריית מוצקין מטעם איגוד השחמט ועברה את מבחן השיפוט בהצלחה.

הוועדה מאשרת לאולגה וולקוב דרגת "שופט מוסמך" בתנאי שתמציא לאיגוד השחמט הצהרה חתומה על ידה ועל ידי האחראי על המועדון בנהריה עם פירוט, כי שפטה בשלוש תחרויות למד כושר בעבר במועדון תקוותנו בנהריה. או לחילופין הדרגה תכנס לתוקף רק לאחר שתהיה שופטת או סגנית שופט בשלוש תחרויות למד הכושר לפי כללי הדרוג לשופט מוסמך.

    ג.   אבי דורנר מנהל הדירוג ומד הכושר אישר בכתב כי הבקשות של הדר,יעקובוביץ ובורסוק, עומדות מבחינת נתוני המבקשים בכל הדרישות לקבלת דרגות השיפוט הרלוונטיות.

   

   ד.  בקשות הורסיו וולמן וליאור אייזנברג לדרגת "שופט לאומי" נדחו מאחר ועד ליום הישיבה לא הגישו לוועדה בכתב רשימה מפורטת של 4 ציונים של תחרויות בהן שפט כל אחד מהם מיום שקיבל "שופט מוסמך", ואשר עונים על הקריטריונים לדרגת "שופט לאומי" למרות תזכורות בכתב ובע"פ שקיבלו.

7.   סטנדרטיזציה בשעוני שחמט בתחרויות - ד"ר מרדכי שורק הציג את הנושא והבעייתיות בגין

חוסר אחידות בשעוני שחמט בתחרויות.

הוחלט כי ד"ר מרדכי שורק יכין הצעה בכתב לפיד"ה ויעבירה לאלמוג בורשטיין, מזכיר הועדה הטכנית של הפיד"ה, לדיון בוועדה הטכנית של הפיד"ה.

8.   פרישת שחקנים מתחרויות שחמט-חובת דיווח לאיגוד - קיימת תופעה חמורה של פרישת שחקנים רבים מתחרויות, כולל שחמטאים בכירים, ולא בגין סיבות של "כוח עליון" ואי דיווח או הגשת תלונה לוועדת המשמעת ע"י מנהל התחרויות (במקרים רבים) כנדרש עפ"י תקנון הדירוג ומד הכושר. תופעה זו של פרישת שחקנים הפכה "ללגיטימית", והיא פוגעת קשות בניהול התקין של תחרויות ובעיקר ביתר המשתתפים, וכן משפיעה גם על זווגי שחקנים, שיטות להתרת שיוויון נק'  וכו'.  מעבר לכך כי פרישה ללא סיבה מוצדקת מהווה התנהגות בלתי ספורטיבית ועבירת משמעת.  אי לכך החליטה הוועדה:

          א.   כל מנהל תחרות חייב בסיום התחרות, עם הגשת תוצאות התחרות למד הכושר, לדווח אוטומטית על כל מקרה של פרישה מהתחרות ולצרף אסמכתא, במידה ולדעתו הפרישה הייתה מוצדקת (למשל אישורי מחלה, מילואים וכו') או לחילופין אם הפרישה לא הייתה מוצדקת מחובתו של מנהל התחרות להגיש תלונה נגד הפורש לוועדת המשמעת.לא פעל מנהל התחרות בסיום התחרות כנדרש  כאמור לעיל ,ינקטו כלפיו סנקציות משמעתיות בהתאם.

 

    ב.   "ברירת קנס" - כל שחקן הפורש מתחרות יחוייב אוטומטית בקנס של 400 ₪, שעליו לשלם לקופת איגוד השחמט תוך 30 יום מסיום התחרות ממנה פרש, ולא יוכל לשחק בתחרות אחרת עד שלא ישלם את הקנס. יחד עם זאת פורש יכול להגיש בקשה מנומקת עם אסמכתאות תוך 14 יום מסיום התחרות לביטול הקנס לסמכות משפטית של האיגוד שתקבע לצורך זה, או להגיש בקשה תוך 14 יום מסיום התחרות על רצונו של הפורש להישפט בפני ועדת המשמעת.

    ג.    אי הופעה בודדת בתחרות אינה נחשבת כפרישה מתחרות (לפחות שתי אי הופעות).

    ד.   מנהל מד הכושר ומשרד האיגוד יטפלו בחיובי הקנסות לפורשים לפי דיווחי תוצאות התחרות המוגשות למד הכושר, בדומה לחיובי קנסות בגין אי הופעות בליגה.

9.   שמירה על כבודם ומעמדם של שופטים,מנהלים ובעלי תפקידים בתחרויות - לאור מספר מקרים חמורים שאירעו לאחרונה בתחרויות מרכזיות, גם של האיגוד, בהן השתלחו בשופטים, במנהלים ובבעלי תפקידים לאור החלטות שיפוטיות שקיבלו וכו' ,שחקנים, מדריכים והורים אשר פגעו במעמדם ובכבודם של שופטים ומנהלים, החליטה הוועדה כמפורט להלן:

     א.    חל איסור מוחלט על השתלחות בשופטים,במנהלים או בבעלי תפקידים אחרים, העלבתם ופגיעה במעמדם ובכבודם מצד שחקנים, מדריכים, מנהלי מועדונים, הורים ונלווים. הוועדה רואה בכך התנהגות בלתי ספורטיבית חמורה, ותנקוט באמצעים משפטיים ומשמעתיים חמורים כלפי אותם גורמים, כולל הגשת תלונות לוועדת המשמעת.

     ב.    כל שופט, מנהל או בעל תפקיד בתחרות שחמט חייב לדווח מיידית בכתב לאיגוד על התנהגות חריגה מסוג זה ולהגיש תלונה כלפי הפוגעים לוועדת המשמעת, כולל אם הפוגעים היו בני משפחה של שחקן,או מלווים .

    ג.    בכל תקנון תחרות נדרשים המארגנים להוסיף סעיף של חובת התנהגות ספורטיבית ושמירה על כבודו ומעמדו של השופט,המנהל ובעלי התפקידים האחרים בתחרות.

    ד.   יחד עם זאת זכותו של כל שחקן הנפגע מהחלטת שופט, לפנות לערכאות ערעור בתחרות שמעליו וכן לפנות לוועדת חוקה ושיפוט. ועדת חוקה ושיפוט ממליצה כי בתחרות יהיו שתי ערכאות שיפוט .

10.   חישוב ניקוד בתחרות לשחקן חופשי בגלל מספר אי זוגי של משתתפים - הוחלט כי בתחרויות בהן יש בסיבוב שחקן חופשי בגלל מספר אי זוגי של משתתפים, או בגלל פרישת שחקנים במהלך התחרות יחושב הניקוד שיקבל שחקן חופשי בסיבוב כדלקמן:

שחקן חופשי יקבל 1 נקודה טכנית (+) למעט תחרויות שבהן מספר השחקנים הוא פחות מפעמיים ממספר הסיבובים. במקרה זה יקבל השחקן החופשי רק חצי נקודה טכנית (0.5 +), למשל: 17 שחקנים בתחרות עם 9 סיבובים.

 

ניתוח אירוע שיפוטי - מוגש לדיון ע"י חבר הוועדה ד"ר מרדכי שורק, שופט בינלאומי

 

באולימפיאדת איסטנבול 2012 שפטתי במפגש, שבו באחד המשחקים הלבן חפץ להכתיר מלכה, בטור א'. הרגלי שלו הגיע כבר עד א7. בתורו הוא הוריד את הרגלי מערוגה זו ושם מלכה בערוגה א8.

יריבו מחה, טען שהמסע אינו חוקי, כי היה עליו להסיע את הרגלי לערוגה א8, ורק אז להסירו ולהציב מלכה במקומו.

הוא קרא לי, כשופט המפגש וביקש לפסוק לו ניצחון.

פסיקת הוועדה: השופט צריך להתייחס לאירוע המתואר כביצוע מסע לא חוקי, שאינו גורם להפסד לשחקן שביצע מסע לא חוקי, אלא מטיל עליו ענישה של הוספת 2 דקות ליריב.

הפעולות שהשופט ינקוט: להוסיף 2 דקות ליריב, להחזיר את הרגלי לערוגת המוצא א7 ולהורות לשחקן לשחק שוב ברגלי לפי החוק.

תודה לד"ר מרדכי שורק על הכנת האירוע  לישיבת הוועדה כמקובל.

******

הוועדה מאחלת לחבר הועדה השופט הבינלאומי אלמוג בורשטיין, הצלחה בתפקידו החשוב כסגן השופט הראשי בדו-קרב על הכתר העולמי אנאנד-קארלסן, בחודש נובמבר בהודו.